Verkko-opiskelun yleistyminen Suomessa

Verkko-opiskelun yleistyminen Suomessa

Verkko-opiskelu on nyt kaikista suosituinta mitä aikaisemmin. Suureksi osaksi vaikuttaa vuoden 2019 lopulla alkanut koronapandemia, mikä edelleen vaikuttaa monien opiskeluihin, sillä kouluja suljetaan, avataan taas ja suljetaan uudelleen. Oppilaiden ja opettajien on opittava suorittamaan kurssit ja kokeet verkossa. Verkko- ja etäopiskelu oli jo kasvussa ennen epidemiaa, mutta tämä on yksi koulutusmarkkinoiden nopeimmin kasvavista alueista. Kilpailu lisääntyy monien ammattikorkeakoulujen välillä.

Vaikka koronapandemia alkaakin helpottaa hetkittäin, monet työntekijät ja opiskelijat huomasivat työnteon ja opiskelun verkossa helpottavan arkea. Monet koulut antavat nyt mahdollisuuden suorittaa tutkintoja ja kursseja kotoa käsin vaikka kouluilla ja työpaikoillekin pääsisi. On tietysti hyvä, että poikkeusolojen jälkeen meille jää myös vaihtoehto suorittaa opintoja tai tehdä töitä kotoa käsin, sillä toisille se on juuri oikea tapa toimia.

Verkko-opiskelun edut

Muutamia etuja, mitä verkko-opiskelu antaa oppilailleen on joustavuus ajassa, paikan ja opintojen keston suhteen. Ei tarvitse miettiä tai kuluttaa aikaa kuinka pääsee koululle, joten aikaa ja rahaa säästyy huomattavasti. Monet ovat sitoutuneet perheeseen tai työhön, mutta haluaa silti kehittyä ei ole usein muuta vaihtoehtoa kun suorittaa verkkokoulutus. Opintojen aloitus on usein jatkuvaa ja henkilökohtainen ohjaus tukee opetusta. Opiskelijan on helppo saada ja lukea opiskelumateriaalia verkossa, eikä käyttää aikaa tai rahaa kirjojen hankkimiseen. Monimuoto-opiskelu mahdollistaa yksilölliset opintopolut ja monesti tietotekniikan perustaidot riittävät. Jokaisen on helppo oppia ja käyttää verkkokursseja, myös iäkkäämmät opiskelijat. Verkko-opiskelu tai muualla kun koulualueella auttaa monia myös keskittymään paremmin. Oma rauha ja hiljaisuus ilman luokan hälinää antaa hyviä tuloksia.

Verkko-opiskelun haitat

Verkko-opiskelun haitat

Verkko-opiskelun haitat

Jotta kursseja saa suoritettua, on oltava jonkun verran itsekuria, että saa työt tehtyä ja kaikki kurssit suoritettua. Kaikki tulee tehdä oma-aloitteisesti ja opiskelua tarvitsee suunnitella jo etukäteen. Kotona ollessaan opiskelutovereiden vertaistuki ja yhteisöllisyys on vähäistä ja tämän takia ei sovi monille. Toiset tarvitsevat jatkuvasti kannustavia ihmisiä ympärille tai vaan kysyä apua, jotta pääsee taas yhdessä asiassa eteenpäin, toisin kuin toiset viihtyvät ja keskittyvät paremmin omassa työrauhassaan yksin. Siinä missä muut haluavat syödä ilmaisen tai alennetun aterian koululla, toiset haluavat tehdä lounaan kotona tai käydä syömässä suosimassaan paikassa. Opiskelijat, jotka tuntevat olonsa yksinäiseksi tai eivät vain viihdy kotona tai verkkokurssien parissa, voivat katsoa vaihtoehtoja tehdä kursseja ja erilaisia koulutuksia koululla tai oppisopimuksella, jolloin saa suoritettua tutkinnon samalla kun tekee töitä.

Verkko-opiskelu ei aina tarkoita etäopiskelua kotona

Verkko-opiskelu pitää sisällään myös internetin tarjoamia palveluita, joita monesti hyödynnetään ja sovelletaan opetuksessa. Tarkoittaa myös luokkahuoneissa tapahtuvaa opetusta. Verkko-opetukselle tutumpi nimi on tieto- ja viestintätekniikkatuettu opetus, jossa verkko-oppimisympäristö toimii oppimista tukevana, mutta ei kuitenkaan pakollisena osana. Nykyään onkin hieno huomata, miten monia eri vaihtoehtoja on keksitty tukemaan opiskelua ja oppimista. Yhä useammat työpaikat ja työnantajat antavat vaihtoehtoja työntekijöilleen jatkamalla opintojaan tai täydentämään niitä. Verkko- ja etäopetuksen tutkimuksen mukaan 40, 8% tutkituista opiskelijoista saa tukea työnantajaltaan. Vuonna 2014 se oli vain 35, 5%. Tulevaisuuden työllisyys mahdollisuudet näyttävät siis lupaavilta, mitä helpommin ja enemmän jokainen saa kouluttautua, oli se sitten etänä, verkossa, koulussa tai työn ohessa.

Suomi onkin yksi parhaista maista kouluttautua ja tutkintotodistuksia sekä työpanosta arvostetaan ympäri maailman. Tämä on yksi syy, miksi monet tulevat suomeen ulkomalilta, toiveena kouluttautua ja löytää hyvä työ ja luoda uraa Suomessa tai muualla päin maailmaa. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut tarjoavat koulutusta monipuolisesti myös kansainvälisesti, joten opintojen jälkeen on hyvät mahdollisuudet suunnata töihin ulkomaille.

Kirjailijasta

Marianne administrator