Spotify ja musiikin suoratoisto verkossa

Spotify ja musiikin suoratoisto verkossa

Viihde on siirtymässä nettiin kovaa vauhtia ja musiikki ei ole poikkeus tässä asiassa. Ennen levyt piti ostaa erikseen ja kuunnella CD- soittimella tai MP3- soittimella, johon sai ladattua rajallisen määrän kappaleita. Uusia kappaleita kuuli alkuun vain radiosta ja jotkin tv- kanavat olivat vain musiikkivideoita varten. Samalla kun älypuhelimet yleistyivät, myös palvelut ovat siirtyneet verkkoon ja nykyään sinun tarvitsee vain ladata musiikin suoratoistoa tarjoava sovellus johon kirjaudut ja noin 10 eurolla kuukaudessa saat miljoonat kappaleet käyttöösi saman tien. Palvelun tarjoajia kannattaa selata läpi, monen erilaisen sovelluksen välillä löytyy eroja ja niiden sisältämä musiikki vaihdella.

 

Spotify ja musiikin suoratoisto verkossa

Valinnan varaa on

Suoratoisto, eli striimaaminen on netin verkkosisällön tiedonsiirtoa, jossa palveluntarjoajan tiedostot esitetään käyttäjälle samalla kun komento vastaanotetaan. Palvelua tarjoavat esimerkiksi Spotify, Deezer, Tidal, Youtube Music, Soundcloud, Amazon, Google Play Music ja Apple Music. Ruotsissa perustettu ja käyttäjille vuonna 2008 julkaistu Spotify on yksi suurimmista sekä tunnetuimmista musiikin striimaus sovelluksista. Kuuntelu onnistuu puhelimella, tabletilla sekä tietokoneella. Spotify vaatii sovelluksen lataamisen laitteille, mutta ranskalaisen Deezer- striimauspalvelun kuuntelu onnistuu nettisivun kautta. Palvelut saavat uusia ominaisuuksia ja lisää sisältöä kaiken aikaa, jolloin tarjonnasta kannattaa valita itselle sopivin. Löydät varmasti monia mainoksia ja tietoa kunkin palvelun yksinoikeudella omistavista materiaaleista. Kysyntä palvelulle kasvaa, jolloin myös kilpailu tarjoajien välillä on huomattavaa. Suurimmat erot tulevat äänenlaadun, lisäpalveluiden ja sisällön laajuuden kautta. Yleensä sovellukset ovat kuitenkin helppokäyttöisiä ja laatuun vaikuttaa eniten se, mitä edes etsii. Sovelluksen käytöstä ei aina tarvitse maksaa samantien, jotkin palveluntarjoajat antavat kuukauden mittaisen kokeilujakson uusille käyttäjille.Kokeilujakson voi irtisanoa ennen ensimmäistä maksullista kuukautta ja yleensä palvelun tilaus on kestotilaus, jonka voi irtisanoa ilman irtisanomisaikaa. Maksat siis vain kuukauden kerrallaan, niin pitkään kuin haluat sovellusta käyttää. Lisäksi ainakin Spotify ja Deezer tarjoavat myös kokonaan ilmaiset versiot sovelluksista, mutta silloin ne sisältävät mainoksia ja jotkin toiminnot eivät ole käytössä.

Lisäpalvelut

Esimerkkejä lisäpalveluista, joita sovellukset tarjoavat musiikin lisäksi ovat kappaleiden sanoitusten näyttäminen ja taustojen kertominen. Musiikki pysyy pääasiana, vaikka mukaan lisätään artisteihin ja musiikkiin liittyen muitakin asioita. Jos kuulet jonkun kappaleen, voit avata Spotifyn ja se tunnistaa kappaleen nimen yhtenä toimintonaan. Myös videoita voi löytää ja virtuaalitodellisuuden yleistyminen voi tuoda konserttien katsomiseen lisää tunnelmaa. Jopa konsertin katsominen reaaliaikaisesti voi olla joku päivä mahdollista. Podcastit ovat tulleet suosituiksi monien kanavien kautta ja Spotifyn kautta niihin voi tutustua enemmän, jos kappaleiden kuuntelun väliin ehtii.

Valinnan varaa on

 

Joskus striimaupalveluiden alkuvaiheissa saattoi olla ongelmana, että kuuntelija ei löytänyt tarpeeksi mielenkiintoisia vaihtoehtoja. Nykyään sovellus ehdottaa käyttäjälle tekoälyn kautta suosituksia artisteista, kappaleista sekä soittolistoista. Kun käyttäjällä on mahdollisuus löytää enemmän sisältöä, myös useampi musiikin tekijä saa kappaleitaan mahdollisimman monen kuunteluun. Uutena lisäyksenä ainakin Spotifylla on myös se, että musiikin tekijät voivat lisätä omaa musiikkia palveluun ilman levy- tai jakeluyhtiöitä.Striimauspalvelut antavat käyttäjälle myös mahdollisuuksia luoda omia soittolistoja ja tallentaa artisteja ja albumeja omaan kirjastoon, jotta ne löytäisi paremmin. Artisteja seuratessa sovellus ilmoittaa uusista julkaisuista. Maksulliset palvelut voivat tarjota musiikin kuunteluun mahdollisuuden myös ilman nettiyhteyttä, voit tallentaa haluamasi kappaleet sovelluksen muistiin. Spotifyn kautta voi myös olla yhteydessä kavereihin, seuraamalla heidän soittolistojaan ja jakamalla omia. Sosiaalinen media on isossa osassa, jolloin voit jakaa kappaleita esimerkiksi Facebookin välityksellä muille. Suoratoistopalveluita on hyvä kokeilla, voit löytää paljon uutta kuunneltavaa ja puhelimen kanssa musiikkia voi kuunnella missä vain ja milloin vain!

Kirjailijasta

Marianne administrator