Operetti vai ooppera

Operetti vai ooppera

Suurin ero operetin ja oopperan välillä on niiden näytelmällisyys ja kokonaisuuden sisältö. Operetti on kevyempää näytelmää, joka voidaan määritellä monin eri tavoin. Ooppera on isolla näyttämöllä esitettävää suurta näytelmää, johon kuuluu lisäksi täysimittainen sinfoniaorkesteri. Operetti ei ole Suomessa kovin tunnettua, sillä siihen on vaikea löytää esiintymistiloja ja tarpeeksi ammattimaisia esiintyjiä. Ooppera sen sijaan on hyvinkin suosittua ja tunnetumpaa tavallisenkin kansan keskuudessa.

Operetti sai alkunsa jo 1800-luvun puolivälissä Ranskassa. Se sopi hyvin pienille näyttämöille ja alkoi pian levitä myös Ranskan naapurimaihin. Operetti oli siitä mielenkiintoinen taiteenlaji, että se kehittyi joka maassa hyvin omalla tavallaan ja siitä tuli erittäin maakohtaista. Eniten sitä esitettiin luultavasti Ranskassa ja Saksassa, mutta se levisi nopeasti myös muihin maihin Euroopassa. Amerikassa operetti ei koskaan oikein saavuttanut suurta suosiota ja toisen maailmansodan jälkeen se korvattiin musikaaleilla.

Itse Mozartin sanotaan olevan ensimmäinen henkilö, joka alkoi käyttää sanaa operetti. Hän halusi kuvastaa sillä näytelmää, missä oli sekä musiikkia että puhetta. Se oli oopperaa kevyempi näytelmä, johon kuului myös kevyemmin kuvastetut roolit sekä huumoriakin. Aikojen saatossa jokaisessa maassa alkoi kuitenkin vallitsemaan oma käsityksensä operetista, joka riippui paljon siitä, miten operetti oli maahan saapunut ja mikä oli sen maakohtainen historia.

Oopperan juuret sen sijaan juontavat paljon pidemmälle. On mahdollista, että ooppera on ollut hyvin myöhemmin nimetyn operetin kaltaista näytelmää alkuaikoinaan, sillä itse nimi ooppera esiintyy historiassa vasta 1600-luvulla. Kuitenkin sekä ooppera että operetti olivat näytelmiä, johon kuului laulua, tanssia ja lausuttuja vuorosanoja. Yleensä tarina etenee kuitenkin melko pitkältä laulun muodossa. Etenkin oopperassa näytelmä voi jopa kokonaisuudessaan olla pelkkää laulua.

On mielenkiintoista, että samaan aikaan kun ooppera alkoi saavuttamaan suurta suosiota 1800-luvulla, myös operetti syntyi ja alkoi menestymään. Oopperan suosiolla oli varmasti tekemistä myös operetin synnyn kanssa, sillä tämänkaltainen musikaalinen näyttämötaide alkoi levitä ja kasvattamaan suosiotaan. Monet kuuluisat ooppera ja operetti teokset ovat syntyneet tuolla aikakaudella ja ne kuuluvat edelleen monien esiintymispaikkojen ohjelmaan.

Operetti ei kuitenkaan koskaan päässyt samanlaiseen suosioon kuin ooppera. Se pysyi pienten näyttämöiden ja samojen esitysten taiteena. Monet kuuluisista opereteista ovat syntyneet viimeistään 1900-luvun alussa ja toisen maailmansodan jälkeen siinä ei enää nähty sen suurempia muutoksia. Operetti ei jotenkin enää päässyt uusiutumaan ja sille ei löytynyt tarpeeksi vankkaa kannattajakuntaa, vaikka se on olemassa tänäkin päivänä, mutta ei kovin vahvana Suomessakaan.

Ooppera sen sijaan kasvoi ja kukoisti. Lisää oopperataloja syntyi ympäri maailmaa ja kuuluisia esityksiä esitettiin jatkuvasti suurelle yleisölle. Ooppera tarjosi enemmän haastetta kuin operetti. Se oli suuri näytelmä, jonka käsikirjoitus, ohjaus ja toteuttaminen oli pitkä prosessi. Mutta juuri siitä massiivisuudestaan tuli jotain, mikä kiinnosti säveltäjiä ja taiteentekijöitä. He halusivat olla osa oopperaa ja luoda näytelmiä, jotka jäisivät historian kirjoihin.

Kuuluisia operettia ja oopperoita

Ja historiaan ne jäivätkin, todella monet niistä. Wagnerin, Puccinin, ja Mozartin teokset ovat esillä tänäkin päivänä ja niitä esitetään päivittäin ympäri maailmaa. Tosca, Carmen, Takahuilu ja Don Carlos ovat kaikki klassikkoja, mille mikään nykyinen ooppera ei voi vetää vertaa. Oopperaa varten harjoitellaan vuosikausia ja vain parhaimmat oopperalaulajat pääsevät esittämään näitä mestariteoksia.

Euroopan oopperataloissa esitetään edelleen mahdollisuuksien mukaan pienempiä operetti esityksiä. Niissä kuullaan Mozartin, Straussin ja Zellerin kuuluisimpia teoksia. Täten operettikin pysyy elossa ja se tuo mukavaa vastapainoa raskaan oopperan esittämiselle.

Kirjailijasta

Marianne administrator