Netflix vai elokuviin?

Netflix vai elokuviin?

Nykyisin valtaosa ihmisistä jäisi mieluummin kotisohvalle odottamaan, kun elokuvan ensi-ilta tulee televisiosta, kuin lähtisi elokuvateatteriin.

Netflix vai elokuviin?

Elokuvateattereissa filmit olivat ennen fyysisessä muodossa, mutta nykypäivänä digi kopiota voi levittää melkein kuka vaan. Elokuvat ja sarjat jakavat siis tuotantonsa helposti kaikkien saataville. Näiden, niin sanottujen suoratoistopalveluiden tekeminen toki maksaa, mutta sen suurin etu on kustannustehokkuudessa. Markkinointi, sekä jakelu on aivan pilkkahintaista entiseen verrattuna, kun mainostettiin ja elokuvat pääsi levitykseen asti. Elokuvateatteri bisnes kilpailee kaiken sen kanssa, mikä tapahtuu kodin ulkopuolella, kuten ravintoloissa käynti, treffi tapaaminen, konsertit ja teatterit, sekä näyttelyt. Elokuvissa käynti, on enemmänkin kulttuurinen tapahtuma, johon mennään yhdessä ystävien ja perheen kanssa. Iltaan panostetaan ja sitä odotetaan. Elokuvateatterin viehätys on, sen tarjoamassa tunnelmassa ja suuri teatterisali antaa elämyksen mahtavilla äänentoisto tekniikoilla. Sitä ei saa kotisohvalla. Kehitys elokuvan laaduissa, sekä teattereita on uusittu nykytekniikan mukaan, johtaakin siihen, että lippujen hinnat, ovat nousseet tuntuvasti. Tämä hankaloittaa ottamasta elokuvateatterissa käynnin arkeen mukaan. Vaikka hinnat ovat nousseet, teatterissa käydään kuitenkin edelleen ja halutuin ensi-ilta katsotaan teatterissa. Valtaosa suomalaisista käy noin 2 kertaa vuodessa elokuvissa. Television tulo aikoinaan vaikutti elokuva-alaan ja kävijämäärään vahvasti, mutta se ei kuitenkaan tappanut kokonaan elokuvateatteri bisnestä.

Elokuvateattereiden pahimmat kilpailijat, ovat tänä päivänä Netflix, Viaplay, HBO, C-More ja Amazon Prime Video, sekä uutena Disney. Disney, on suurin uhka Netflixille, sillä se vie samalla omat tuotantonsa Pixarin, Marvelin ja Lucasfilmin tuotannot mennessään näistä palveluista.

Netflix

Netflix, on suurin elokuvia ja sarjoja, sekä dokumentteja tarjoava suoratoistopalvelu. Se on ollut kiistaton ykkönen jo vuosia. Netflix, on perustettu Kaliforniassa vuonna 1997.Yritys on aloittanut toimintansa  DVD-elokuvien ja -sarjojen postimyynnillä. Suomeen Netflix tuli vuonna 2012 hyvin suppealla valikoimalla. Nykyisin Netflix on saatavilla Pohjois-Amerikassa, Etelä-Amerikassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Ranskassa sekä Isossa-Britanniassa. Se siis tarjoaa elokuvien ja sarjojen verkossa tapahtuvaa vuokrausta asiakkailleen. Elokuvat ja sarjat Netflix hankkii suoraan tuotanto-ja levitys yhtiöiltä, kuten televisio kanavakin. Esitysoikeudet hankitaan tietyksi ajaksi kerrallaan, eikä siis makseta yksittäisistä katselukerroista oikeuksien omistajille. Viime vuosina Netflix on aloittanut omien sarjojen ja elokuvien tuotannon ja näitä se esittää täysin yksinoikeudella tilaajille. Ensimmäinen oma tuotanto, House of Cards,  kahmi palkintoja Emmy- ja Golden Globe-tilaisuuksissa. Nämä palkinnot, ovat arvostettuja palkintoja elokuva-alalla. Arvostetuin palkinto on Oscar-palkinto. Oscar-palkinnon Netflix sai elokuvasta Roma.

Netflix

Näiden suoratoistopalveluiden helppous on, ettei tarvitse poistua kotoa minnekään katsoakseen elokuvia tai sarjoja. Sarjoja ja elokuvia lisätään joka kuukausi valikoimiin. Sarjojen koko kaudet, on laitettu Netflixiin katsojien saataville, jolloin ei tarvitse odottaa viikkoja, että tulisi uusi jakso. Valikoima on tänä päivänä monipuolinen ja suuri. Samanlainen kulttuurinen tapahtuma se ei toki ole, kuin elokuvateatterissa käynti. Sarjoja ja elokuvia katsotaan kotona usein kannettavalla tietokoneella, matkapuhelimella tai jotkut, jopa liittää sen televisioon. Samanlaista elokuva kokemusta se ei toki tarjoa äänentoiston ja tunnelmansa puolesta, kuin elokuvateatterit, vaikka kodissa onkin usein panostettu suuriin televisioihin ja äänentoisto-järjestelmiin. Hinta tälle palvelulle, ei ole kovin suuri, sillä kuukausi hinta on halvimmillaan alle 10 euroa. Kalliimpiakin paketteja on saatavilla, missä useampi henkilö, tai perheen jäsen voi katsoa omia lempi sarjoja ja elokuvia samaan aikaan käyttäen eri laitteita. Tämän paketin hinta on tällä hetkellä noin 14 euroa. Elokuvalipun hinta taas vaihtelee 10 eurosta jopa 16 euroon. Vaikka elokuvien paras paikka onkin elokuvasali, antaa Netflixin kaltaiset yritykset, kuitenkin mahdollisuuden myös pienemmille elokuva tuottajille, eikä näitä tarvitse valmistaa suurella budjetilla.

 

Kirjailijasta

Marianne administrator