Haastava ja palkitseva yrittäjyys

Haastava ja palkitseva yrittäjyys

Yrittäjyys käy monella mielessä jossain vaiheessa elämää. Erilaiset elämäntilanteet saavat ihmiset pohtimaan yrittäjyyttä. Monet pienten lasten äidit ja isät esimerkiksi toivoisivat voivansa jakaa itsenäisesti työ- ja vapaa-ajan, silloin yrittäjyys saattaa nousta pohditaan. Osa ihmisistä taas potee olevansa työelämässä vain muiden ehdoilla ja kaipaisi omaa vapautta hoitaa tehtävät omaan malliinsa. Yrittäjyys-pohdinnat kumpuavat ihmisille siis todella erilaisilla perusteilla, mitään yhtenäistä kaavaa siihen ei tunnu olevan.

Yrittäjyyteen liitetään ensitilassa helposti monia positiivisia käsitteitä ja mielikuvia, kuten omat aikataulut, oma vapaus, oman osaamisen tehokkaampi hyödyntäminen, omat lomat ja paljon muuta positiivista. Yrittäjyys toki onkin osaltaan näitä edellä mainittuja käsitteitä ja mielikuvia, mutta siihen liittyy myös paljon paljon muuta. Hetken pidempään yrittäjyyttä pohdittuaan tulee monelle mieleen muun muassa seuraavia ajatuksia: kiire, työtä yötä päivää, suuri vastuu, vähäiset lomat ja kireät aikataulut. Tätä yrittäjyys voi myös olla ja onkin monissa yrityksissä, niin pienissä kuin suuremmissakin yrityksissä.

 

Mitä yrittäjyys vaatii?

Yrittäjyyttä on monta erilaista tyyppiä ja tapaa. Yrittäjyys on joka alalla erilaista, eikä aloja voida kovinkaan hyvin vertailla keskenään. Jos olet ajatellut perustaa yrityksen, pienemmän tai suuremman, kannattaa ajatukseen ja pohdintaan käyttää riittävästi aikaa. Esimerkiksi Yrittäjien internet-sivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa, mitä yrittäjyydessä kannattaa ottaa huomioon. Yrittäjäksi ei kannata vain ryhtyä suinpäin, vaikka toki silläkin tavalla osa yrittäjistä on aloittanut ja menestynyt. Yrittäjyys on moninaista ja ehkä osaltaan yksinäistäkin puurtamista. Itseltään kannattaa ihan aluksi kysyä, miksi haluan yrittäjäksi ja mitkä ovat päämääriäni. Näillä kahdella kysymyksellä pääsee jo hyvin pitkälle. Itselleen on hyvä selventää ajatuksia ja sen jälkeen verrata ajatuksia todellisuuteen. Yrittäjyys kuulostaa usein ainakin aluksi hyvin positiiviselta jutulta. Todellisuudessa yrittäjyyteen liittyy paljon asioita, joihin kannattaa perehtyä ajan kanssa ennen kuin ryhtyy perustamaan toiminimeä tai hakemaan Y-tunnusta.

 

Omaa elämäntilannetta kannattaa punnita ennen varsinaisen yrittäjyyden aloittamista. On hyvä miettiä, miten paljon aikaa ja voimia minulla on käytättävissä uuden aloittamiseen. Yrittäjyys kun useimmissa tapauksissa aloitetaan niin sanotusti puhtaalta pöydältä, eli asiakaskuntaa ei välttämättä ole vielä kerättynä lainkaan. Asiakaskunnan kerääminen vaatii aikaa ja taitoja, on mietittävä miten saada ihmiset kiinnostumaan uudesta yrityksestä. Ilman asiakkaita ei ole myöskään toimeentuloa, ainakin suurimmassa osassa yrityksiä tilanne on näin. Maksavia asiakkaita on hyvä saada kerättyä kokoon heti alusta lähtien. Omaa osaamista on myös hyvä punnita ja sitä, että tarvitsenko ehkä lisätaitoja vielä ennen yrittäjyyteen hyppäämistä esimerkiksi pienten lisäkoulutusten tai jopa suurempien kokonaisuuksien kautta.

 

Kaikkia asioita ei tarvitse tehdä yksin

Kaikkia asioita ei tarvitse tehdä yksin

Kaikkia asioita ei tarvitse tehdä yksin

Yrittäjyyttä pohdittaessa ei kannata jäädä ajatustensa kanssa yksin, vaan kannattaa ehdottomasti käyttää ammattilaisia apunaan. Ammattilaiset osaavat ohjata alkuun yrittäjyyden tiellä. Yrittäjyyteen liittyy paljon paperisotaa, joka on hyvä saada hoidettua kiitettävästi kuntoon. Kun paperiasiat on hoidettu kunnolla, on yrittäjyyskin helpompi ja turvallisempi aloittaa. Tässäkin sanonta “hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” -sanonta pitää hyvin paikkaansa. Ei kannata jättää mitään asioita arvailujen varaan, vaan olla kiinnostunut heti alusta lähtien hoitamaan tehtävät kunnialla alusta loppuun. Yrittäjyys vaatii jonkinlaista kunnianhimoa ja itsekuria, jos haluaa selvitä tehtävistään kunnialla läpi. Asiakkaita on helpompi saada, kun edellisetkin tehtävät on hoidettu hyvin. Toki yrittäjyys ei aina ole helppoa. Usein voi tulla tilanteita vastaan, että uusia asiakkaita ei vaan ala kuulua, vaikka edelliset asiakkaat olisikin hoidettu kunnialla ja hyvällä itsetunnolla. Yrittäjä tarvitsee usein pitkää pinnaa ja taitoa olla luovuttamatta, vaikka joku asia ei menisikään toiveiden mukaan. Yrittäjän täytyy olla valmis sietämään pettymyksiä. Pettymykset on koitettava vain kääntää ajan kanssa positiiviseksi energiaksi ja yrittää kääntää katse kohti tulevaisuutta.

Kirjailijasta

Marianne administrator